Panthenol a bőrápolásban: tulajdonságai és használata

A panthenol a bőrápoló kozmetikumok jól ismert összetevője. Természetesen a bőrünkben is előfordul, ezért tolerálja olyan jól ezt az anyagot bőrünk. A pantenol nem okoz irritációt, sőt, nagyon gyengédnek és egyidejűleg nagyon hatásosnak tekinthető. Milyen tulajdonságai vannak és hogyan kell használni? Ennek járunk most utána!

Mi is pontosan a panthenol?

A panthenol (dexpanthenol, D-panthenol), B5 provitamin néven is ismert. Ez a B5-vitamin vagy a pantoténsav származéka, amely a bőrben, a hajban és a körmökben természetesen megtalálható anyag. Ennek a vitaminnak a hiánya a bőr kiszáradását, hámlását és az őszülés gyorsulását eredményezheti. Ha el akarjuk kerülni vagy enyhíteni a tüneteket, akkor tervezzünk előre és használjunk panthenolt. Az anyag behatol a bőr, a haj és a körmök mélyebb rétegébe, és pantoténsavvá alakul. Érdemes megjegyezni, hogy a panthenol két formában létezik: L és D formákban. Azonban csak az utóbbi alakul pantoténsavvá a bőrben. A D-panthenol egy vastag, viszkózus és olajos folyadék, amelyet fel kell dolgozni, mielőtt kozmetikai összetevővé válik. Ezért a bőrápoló termékekben a panthenol vízoldatait használják.

Panthenol és tulajdonságai

A panthenol hatása valóban rendkívüli. Hajra, bőrre és a körmökre is kiváló:

  • enyhít és regenerál – felgyorsítja a sebgyógyulást és a kisebb bőrkárosodás javulását, segít az égések és hegek kezelésében;
  • hidratálja a bőrt – lágyítja és rugalmasvá teszi azt, megakadályozza a vízveszteséget az epidermiszben;
  • erősíti az epidermális hidro-lipid gátat – a bőr hidratálódik, így megállítja a kiszáradást és hámlást;
  • javítja a hajszerkezetet – megvastagítja, erősíti, polírozza, lágyítja a hajat és megakadályozza a hajszálak töredezését;
  • regenerálja a körömlemezt – erősíti a körmöt és megakadályozza a károsodást;
  • ránctalanító tulajdonságokat biztosít – simítja a ráncokat, lágyítja, hidratálja a bőrt;
  • nem comedogén –  nem tömíti el a bőr pórusait;
  • nyálkahártyákon használható – regeneráló, nyugtató és hidratáló hatású;
  • antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A panthenol használata

A panthenolt sok kozmetikumban használják a bőr, haj és köröm ápolására, például:

  • balzsamok, napkrémek – panthenol tartalmuknak köszönhetően felgyorsítják a melanin képződését, védik a bőrt a bőrpírtól, viszketéstől és fakulástól;
  • samponok és kondicionálók – simítja, polírozza, erősíti, dúsítja, hidratálja a hajat, hat a korpásodás ellen, és serkenti a haj növekedését;
  • kéz- és körömkrémek – a panthenol simítja, regenerálja, erősíti a körmöket és megakadályozza a körmök töredezését;
  • körömlakk – újjáépíti a gyakori manikűr által sérült körömlemezt, és megvédi azt a polírozás és a külső tényezők (mosószerek) káros hatásaitól;
  • kozmetikumok érzékeny bőrre – kisebb bőrgyógyászati ​​kezelések után a bőrkezelés és regeneráció támogatása;
  • szemcseppek és kontaktlencsék – támogatja a szaruhártya regenerálódási folyamatait, hidratálja a szemeket és védi őket a kiszáradás, fáradtság és irritáció ellen;
  • orrcseppek – vigyáz a sérült orrnyálkahártyára hideg vagy allergia esetén.

Hogyan kell alkalmazni a panthenolt?

A károsodott bőrfelületre naponta egyszer vagy többször szükséges felvinni a kozmetikumot (általában hab formájában). Minden használat előtt jól rázzuk fel a csomagolást, majd óvatosan zárjuk vissza. Ha a terméket az arcon használjuk, győződjünk meg arról, hogy nem kerül a szembe, a szájba vagy az orrba. A pantehnolt a kézre kell permetezni, majd az arcra felhordani. Nagyon valószínűtlen, hogy maga allergiás reakciókat okozna.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük