A nap a bőröd barátja lehet, de csak akkor, ha tudod, hogyan kell biztonságosan barnulni. Ha szeretnél szép barna bőrt anélkül, hogy veszélyeztetve lennél a bőrrák és a leégés miatt, elhoztuk a legjobb napozási tippjeinket. Íme, hogyan érhetsz el szép barnaságot anélkül, hogy károsítanád érzékeny bőrödet.

5 BIZTONSÁGOS NAPOZÁSI TIPP

1. Használj magas SPF-fel rendelkező krémeket

Kétségtelen, hogy a biztonságos napozás legfontosabb szabálya a fényvédő krémek használata, mielőtt testünket az UV-fénynek tennénk ki. Ahhoz, hogy megvédd a testedet az UVA és UVB káros hatásaitól, használj  magas fényvédő faktorszámú napkrémeket. Javasolt olyan ásványi szűrőket választani, amelyeket a bőr elvisel. Ezek többnyire cink-oxidból és titán-dioxidból készülnek. Legközelebb, amikor fényvédő krémet vásárolsz, olvasd el az összetevők listáját, hogy ellenőrizd, a termék tartalmazza-e az említett természetes fényvédők valamelyikét.

Érdemes azt is tudatosítani, hogy az SPF30-as és magasabb faktorszámú termékek megfelelő fényvédelmet nyújtanak. És nem kell aggódnod, hogy a bőröd nem barnul le, ha magas SPF krémet használsz. Az SPF50-el védett bőr ugyan barnulni fog, de egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy a melanin – a bőr sötétebbé tételéért felelős pigment – szintetizálódjon.

2.Többször alkalmazd a fényvédő krémeket

Egy réteg fényvédő  krém csak meghatározott ideig nyújt védelmet. Ez azt jelenti, hogy ha egy egész napot tervezel a szabadban tölteni, nem szabad elfelejtened, hogy a nap folyamán többször is újra bekend magad, mert így tartós védelmet biztosítasz a bőrödnek. Akkor is ajánlott napozókrémet használni, ha vízbe mész.

3. A nap legbiztonságosabb időszakában ajánlott napozni 

Védd magadat és szeretteidet – különösen az időseket! – és élvezd a nap minden előnyét, amikor a sugárzás a legkevésbé veszélyes. Játszodj a szabadban délelőtt 11:00 óráig és később, 15:00 órától. Biztonságosabb és bölcsebb otthon maradni a nap közepén, amikor a nap a legmagasabb a horizonton és erősen süt. Emellett ne felejts el mindig kalapot viselni és igyál sok vizet.

4. Legyél okos

Tudod, mi a legnagyobb hiba a napozásban? Hogy túl sokáig csináljuk. Nem igaz, hogy minél tovább fekszel a napon, annál gyorsabban barnulsz. A hosszan tartó és természetesnek tűnő barnaság akkor alakul ki, ha a testet gyakran, nem pedig sokáig érik a napsugarak. Sokan elkövetik azt a hibát és sápadt bőröket néhány hosszú órán át tartó folyamatos napozásnak teszik ki. Az eredmény? Leégés és irritáció a tartós és csábító barnaság helyett. Magától értetődik, hogy egy egyórás napozás sokkal jobb és biztonságosabb hatást kelt, mint egy egész napot a tűző napon tölteni.

5. Vigyázz a fényérzékeny bőrrészekre

Fordíts különös figyelmet azokra a testrészekre, amelyek hajlamosak az UV-fény negatív hatására, így hajlamosak a leégésre. Fontos, hogy vastagon kenjük be őket naptejjel. Milyen testrészekre kell figyelned? A vállakra, a nyakra és az orrra. Ne feledkezz meg az összes anyajegyről sem – ezeket is külön védelemmel kell ellátni. Védd őket a naptól, hogy elkerüld a súlyos bőrbetegségeket (beleértve a rákot is). Végül, de nem utolsó sorban az UV-fény még a ruhákon keresztül is képes áthatolni, ezért fontos, hogy még a fedett testrészeket is fényvédővel kenjük be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük