A töredezett hajvégeknek több oka is van. Természetesen a hajkárosodás oka nem mindig mechanikus, hanem a legtöbb esetben mi vagyunk a hibásak. Meg kell tudnunk, hogy mi gyengíti a hajat és, hogy miért töredezik.

Lehet, hogy neked van a világ legvastagabb és legerősebb haja, de a hajvégek folyamatosan ki vannak téve kölső hatásoknak és folyamatosan töredeznek. Hogyan lehetséges ez?

Miért töredeznek a hajvégek?

Minden hajszál kúp alakú, a legkeskenyebb része a hajvégeknél van. Ez azt jelenti, hogy a hajvégek az egész hajszál legvékonyabb és legérzékenyebb részei. Ezért sokkal könnyebben sérülnek, mivel a legtöbb esetben a hajvégek a vállon fekszenek és súrlódnak. A tápanyagok vagy a hidratálás hiánya először a hajvégeket érinti, amelyek a hajhagymáktól – a tápanyagok forrásától – legtávolabb vannak.

Természetesen nem ezek a hajkárosodás közvetlen okai. A gyengébb és sérülésre hajlamos hajvégek töredezéséhez számos tényező hozzájárul és feltétlenül fontos tudni, hogy melyek ezek.

A gyenge haj leggyakoribb okai

● Rossz étkezési szokások és egészségtelen életmód

A fizikai megjelenésed nagyban függ attól, hogyan gondoskodsz magadról és mit eszel. Ha például állandóan rohansz, rendszertelenül étkezel és az általad fogyasztott ételek nem tápanyagban gazdagok, akkor nem kell meglepődnöd azon, hogy a hajad állapota rossz. Ennek következtében a hajvégek töredeznek és a végén száraz, göndör és statikus hajad lesz. Azt tanácsoljuk, hogy csökkentsd a feldolgozott és zsíros élelmiszereket és inkább arra koncentrálj, hogy több zöldséget, gyümölcsöt és jó zsírokat vezess be az étrendedbe. 

● A hőkezeléssel való visszaélés

A töredezett hajvégek egyik gyakori oka a hőformázás – nemcsak a hajszárítás, hanem a hajvasalás vagy a göndörítés is. Ha magas hőfokot állítasz be anélkül, hogy olajjal vagy hővédővel biztosítanád a hajad védelmét, akkor biztos lehetsz benne, hogy károsítod a szálakat. Formázáskor mindig védd a hajat és használd az alacsony vagy közepes hőfokot.

● A haj fésülködés közbeni húzása

Egy másik probléma a rossz kefe használata, amely ahelyett, hogy simán siklana a szálak mentén, beleakad valamibe és megrántja a hajat. Óvatosan kell kiboncolni a hajat és megfelelő fésűt kell használni, igy csökkentheted a száraz és durva hajvégek kialakulásának kockázatát. Kétségtelen, hogy a mechanikai sérülés a gyenge haj egyik elsődleges oka. 

● Krónikus stressz, betegségek és immunhiány.

Nyilvánvalóan vannak más dolgok is, amelyek befolyásolják a hajad kinézetét és ezek közé tartozik például a szervezeted aktuális állapota is. A hajvégek töredezhetnek, a haj pedig gyengülhet és elvékonyodhat, ha különböző krónikus betegségekben szenvedsz. Vannak bizonyos gyógyszerek is, amelyek negatívan befolyásolják a hormonokat, ami kihat a hajra is. A krónikus stressz és az immunhiány szintén káros hatással van a hajra.

● Rossz hajtermékek használata

Ha rossz termékekkel kezeljük a hajunkat biztosan nem teszünk jót és csak hozzájárulunk a töredezett hajvégekhez. A rossz termékek azok, amelyek nem elégítik ki a haj aktuális igényeit, minőségük nem a legjobb és olyan potenciálisan káros anyagokat tartalmaznak, mint a dehidratáló alkoholok, irritáló parabének vagy allergiát kiváltó illatanyagok. A jó és organikus formula garantálja, hogy a hajad nem szárad ki és nem töredezik.

● Nedves hajjal való alvás

A hajvégek azért is töredeznek, mert egyeseknél kialakult az a szokás, hogy vizes hajjal alszanak. Ha lefekvés előtt hajat mosol, ne felejtsd el megszárítani, mert a nedves vagy vizes haj sokkal érzékenyebb és hajlamosabb a károsodásra, mint száraz állapotban. Egy másik jó ötlet, amit érdemes követni, hogy a hajat laza kontyba vagy fonatba rendezzük, hogy megakadályozzuk, hogy az ágynemű durva felületéhez dörzsölődjön. Így minimálisra csökkentheted a mechanikai sérülések kockázatát.

● A fodrász szabálytalan látogatása 

Végül, de nem utolsósorban egy olyan probléma, ami nem nyilvánvaló. Milyen gyakran látogatod meg a fodrászt? Ha a hajad töredezett, akkor valószínűleg túl ritkán jársz fodrászhoz. Nagyon fontos, hogy rendszeresen, legalább háromhavonta egyszer fodrászhoz járj. Minél hamarabb megszabadulsz a sérült hajrészektől, annál gyorsabban megelőzheted a további gyengülést. Természetesen megpróbálhatod magad is, de ha rosszul vágod le a hajat, különösen, ha tompa ollót használsz, akkor még jobban tönkreteszed azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük