A mandulasav kozmetológiában való népszerűsége folyamatosan növekszik. Mégis, itt az ideje, hogy néhány keserű szót ejtsünk róla. Hogyan is működik a mandulasav? Kinek ajánlott? Milyen előnyök és hátrányok említhetőek a kozmetikai kezelések ezen típusa esetében?

Ahogy a mechanikus megoldások egyre kevésbé népszerűek, a savkezelések egyre inkább keresettek. Ezek ugyanis sokkal kevésbé irritálóak. Az enyhébb hatásnak köszönhetően a savak alkalmazása gyakori választás a pigmentációs foltok kiküszöbölésére, a pattanások utáni hegek eltávolítására, a bőr simítására és fiatalítására.

Az AHA (a leggyengébb) savak közül a mandulasav a legnépszerűbb. Ajánlott a problémás bőrre, amely fokozott gondozást igényel. Sajnos figyelmeztetnünk kell azonban, hogy nem minden esetben fog működni.

Kik nem használhatják ki a mandulasav előnyeit?

A mandulasavas hámlasztás nem alkalmas az atópiás dermatitiszes, a hherpeszes vagy a súlyos bőrgyulladásos emberek számára. A várandós nőknek, akiknek a bőre sokkal érzékenyebbek, a savval is ajánlott vigyázni. Természetesen ezek a jellemzők olyanok, hogy sok nő sajnos tudatosan figyelmen kívül hagyja őket.

Kinek ajánlott a mandulasav?

Érdemes kipróbálni, ha:

 • zsíros vagy kombinált bőröd van,
 • mitesszereid vannak,
 • akne miatt
 • szeretnél megszabadulni a pattanások utáni foltoktól,
 • azt látod, hogy a bőröd fáradtnak és fakónak néz ki,
 • a bőrt simítani kell,
 • az öregedési folyamatok megállítása a cél,
 • a bőrszín frissítése érdekében.

Tulajdonságainak köszönhetően, és mivel gyengéd a bőrhöz, a mandulasavat minden bőrtípusra lehet használni.

Ha úgy érzed, adnál neki egy esélyt, akkor olvass tovább!

MIT KELL TUDNI A MANDULASAVRÓL?

A mandulasav az AHA savak csoportjába tartozik. Ezt a nevet a szépségszalonokban már hallhattad, mert ezt a fajta savat gyakran használják a professzionális kezelésekhez, beleértve a hámlasztást is.

Érdekes tulajdonsága van a mandulasavnak – a kissé nagyobb molekuláknak köszönhetően (a többi savhoz képest) lassabban és gyengéden fejti ki a hatását. Lassan behatol az epidermisz mélyebb rétegébe, így biztonságosabb és nem okoz irritációt. Ezenkívül nem teszi érzékennyé a bőrt a napra, így nyáron is használhatod.

Érdemes tudni, hogy a legtöbb esetben a savas hámlasztókat kondicionáló kezelésekkel keverik, így még gyengédebbek.

Honnan származik a mandulasav? Nyilvánvaló, hogy mandulából származik (Amygdalus Communis var Amara). A keserű mandula kivonat hidrolízisének folyamata során extrahálódik.

HOGYAN MŰKÖDIK A MANDULASAV?
 • Felgyorsítja a halott bőrsejtek hámlasztását a sejtek közötti kötések enyhítésével és a mikrohámlasztás ösztönzésével.
 • A bőr legkülső rétege hámlásának köszönhetően szebbé válik a bőr – fényesít, csökkenti az elszíneződést, kíméli a bőrszínt.
 • Feloldja a faggyúmirigyek kivezetéseit, és fokozza munkájukat, ezáltal blokkolja a bőr olajosságát és csökkenti a mitesszereket.
 • Antibakteriális és antiszeptikus hatású, így enyhíti pl. az aknával kapcsolatos irritációkat és gyulladást.
 • Serkenti a kollagén és az elasztin szintézisét is, amely a nedvességet biztosít, valamint serkenti a hialuronsav hidratáló hatását.
 • Lelassítja a bőr öregedésének folyamatát, még akkor is, ha azt UV sugárzás okozta, amennyiben rendszeresen és megfelelő mennyiségben használjuk.

Kevés ember tudja, hogy

A mandulasav hatása a koncentrációtól és a pH-tól függ – minél nagyobb a sav koncentrációja és a bőr pH-ja, annál erősebb a hatás. Ennek köszönhetően könnyedén szabályozhatjuk, hogyan hasson a mandulasav, és testre szabhatjuk a kezelést saját igényeinknek megfelelően.

A mandulasavat a bőrre kétféleképpen lehet alkalmazni:

 1. Professzionális mandulasavas hámlasztás, amit kozmetikus végez.
 2. A mandellinsavas dermo-kozmetikumok alkalmazása otthon.

Melyek a mandulasav hátrányai?

Elsőre hibátlannak tűnhet – gyengéden működik, eltávolítja a pigmentációs foltokat, megfiatalítja a bőrt és növeli a nyári használatra alkalmas nedvességét a bőrnek. Ha azonban közelebbi pillantást vetünk rá, akkor láthatjuk a mandulasav hátrányait is:

 • Nem használhatjuk, ha atópiás dermatitisz, pikkelysömör vagy súlyos bőrbetegség van a háttérben.
 • Nem működik elég erősen a mély ráncok eltávolításához, illetve a napsütés utáni foltok eltüntetéséhez.
 • Nem elég olcsó ahhoz, hogy mindenki számára megfizethető legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük